Dieta bezglutenowa i bezmleczna

Opublikowano środa, 2 Maj 2007

Dieta bezglutenowa i bezmleczna

Uwaga! Należy pamiętać, że podane informacje są ogólne i ich celem jest kształtowanie świadomości żywieniowej. Każdy powinien mieć indywidualnie dobraną dietę, która będzie zgodna z jego typem metabolicznym, stanem zdrowia, aktywnością, wiekiem, grupą krwi, a nawet porą roku.

Zapraszamy do naszej publikacji w Impulsie Krakowiskim KTA , nr 35(53) jesień Kraków 2007

Podstawą dobrego zdrowia jest nasza codzienna dieta. Ważne jest co jemy ale również znaczący wpływ na nasze zdrowie ma to jak trawimy, przyswajamy i wydalamy. Nasze pożywienie: witaminy, minerały, białka, tłuszcze cukry musi ulec degradacji do odpowiednich molekuł by mogło być właściwie wchłonięte do obiegu krwi i odżywiało wszystkie nasze komórki. Złożone molekuły w tym białek muszą być odpowiednio rozłożone przez enzymy do prostych molekuł aminokwasów. U niektórych pacjentów min. u dzieci z autyzmem i chorobami pokrewnymi występują niedobory enzymatyczne co warunkuję nieprawidłowe trawienie białek szczególnie mleka (kazeiny), zboża (gluten). Pacjenci z przeciekającym jelitem i zagrzybieniem układu pokarmowego podobnie nie mają właściwego trawienia pożywienia. Duże nie właściwe molekuły – peptydy dostają się poprzez dziurawe jelita do obiegu krwi a stamtąd do całego ciała łącznie z mózgiem.
Gluten jest białkiem rozpuszczalnym w alkoholu, wchodzi w skład: pszenicy (gliadyna), żyta (sekalina), jęczmienia (hordeina), owsa (awenina). Toksyczność zależy od składu aminokwasów z których zbudowane są białka zbóż i które nie ulegają denaturacji i hydrolizy podczas procesów technologicznych. Dlatego nie tylko jest toksyczne samo ziarno ale i produkty zbożopochodne. Najbardziej toksyczna jest pszenica.
W diecie bezglutenowej zabronione jest pożywanie wyrobów zawierające w składzie:
pszenicę (w tym dziką odmianę – orkisz), pszenżyto, żyto, jęczmień, owies
Należy być uważnymi czytać wszystkie etykiety produktów: pieczywa, ciastka, ciasta,
wafli, makaronów, płatków, musli, kasz, kaszek, kleików, klusek, wyroby wędliniarskie, sosy, majonez, konserwy, mleczne produkty, słodycze, zupy -barszcz biały, żurek, piwa, kawa zbożowa.
Naturalnie bezglutenowe produkty to:
ryż, kukurydza, soja (jednak przy diecie bezmlecznej należy uważać czy nie uczula), proso- kasza jaglana, gryka, ziemniaki, tapionka, fasola, groch, sorgo (czyli proso afrykańskie), amarantus, chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok.

Produkty dozwolone

Napoje
herbatki ziołowe, woda mineralna, herbatki owocowe, kakao czyste ale nie przy alergii, soki owocowe ( przy grzybicy ograniczyć), dla dorosłych przy tej diecie w małych ilościach: rum, wino gronowe, kawa naturalna
Mleka i sery
mleko kokosowe, mleko ryżowe, mleko ziemniaczane ( jeśli jest grzybica w nie wielkiej ilości), mleko i sery kozie, owcze (u dzieci z zaburzeniami z spektrum autyzmu nie powinno się podawać mleka i nabiału od wszystkich ssaków, u innych osób wcześniej należy zobaczyć czy nie uczula), mleko sojowe (ostrożnie często jest alergizujące, dzieci z autyzmem i podobnymi zaburzeniami nie powinny soji stosować), mleka dla alergików,
Mięso i ryby
świeże: mięso drobiowe ale z podwórka, królik, inne w nie dużej ilości, ryby (ostrożnie zawierają rtęć, lepiej rzeczne), szynki i polędwice wysokogatunkowe
Tłuszcze
bezmleczne masła eko, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, oliwa z pestek winogron, oliwa słonecznikowa, oliwa z kukurydzy ( wszystkie oliwy tłoczone na zimno), masło orzechowe, migdałowe, majonez robiony w domu, oliwki
Owoce
świeże, przy nadpobudliwości unikać bananów, jabłek, melonów, suszone ale uważać by nie były suszone siarką oraz przy grzybicach, czyste soki owocowe, kompoty, powidła bez cukru białego
Warzywa
świeże, gotowane, ziemniaki ale ostrożnie przy grzybicy, maka ziemniaczana, suszone (uwaga na glutaminian sodu) i mrożone jedynie w okresie gdy brak świeżych warzyw
Słodycze
uwaga!!!przy grzybicy ograniczyć słodkie, cukier trzcinowy, miód, budynie ale nie na mleku krowimi galaretki polecam własnej produkcji, kokos, orzechy, migdały, słodycze bezglutenowe, melasy np. buraczana ale nie zbożowe
Pieczywo
bezglutenowe i bezmleczne pieczywo, kukurydziane, chrupki, pieczywo ryżowe, pieczywo z z dozwolonych mąk, uwaga! przy grzybicy nie używamy pieczywa na drożdżach
Zboża i inne
proso ( kasza jaglana), gryka, kukurydza, mąka kukurydziana, ryż pod każdą postacią, amarantus, sorgo, tapioka, yuka, orzechy jeśli nie ma uczulenia, migdały ale bez skórki (w nadpobudliwości ograniczyć migdały) i z nich kaszki, kleiki, płatki (uwaga w płatkach śniadaniowych nieraz jest mleko lub dodatek pszenicy), mąki wyżej wymienionych produktów jak i mąka z cieciorki
Różne
zioła, pieprz, sól, ocet winny lub jabłkowy, balsamiczny, jajka ( najlepiej przepiórcze), przecier pomidorowy ale bez konserwantów i chemicznych utrwalaczy

Produkty niedozwolone

Napoje
kawa zbożowa, czekolada w proszku (ma mleko), herbaty granulowane ze słodem lub dodatkami smakowymi, piwo, gin, whisky, wódki zbożowe,
Mleka i sery
mleko, sery, śmietany krowie, i wszystkie które po sprawdzeniu alergizują, produkty zawierające w swoim składzie mleko lub białko z mleka, mleko sojowe w niektórych przypadkach
Mięso i ryby
konserwy mięsne, rybne, parówki, wędliny, pasztety ( często zwierają kaszę mannę lub mąkę pszenną, bułkę tartą)
Tłuszcze
majonez, sosy z mąką, masło, masła roślinne z dodatkiem masła, kremy, sosy sałatkowe,
Owoce
owoce z puszki, preparowane,
Warzywa
gotowe sałatki z majonezem, warzywa z puszki, konserwowe, proszę czytać etykiety składu, piure ziemniaczane w proszku zawiera mleko
Słodycze
słód jęczmienny, cukier biały, kremy zawierają mleko, słodycze z dodatkiem mąki z glutenem lub/i mlekiem, lody, ekstrakt słodowym, masła orzechowe zawierające mleko
Pieczywo
zwykłe i razowe pieczywo, bułki pszenne, pieczywo, mąki i płatki z zabronionych zbóż, bułka tarta
Zboża
pszenica ( w tym orkisz), owies, żyto, pszenżyto, jęczmień, kasza manna, soja, skrobia roślinna ( ostrożnie)
Różne
produkty zawierające skrobię pszenną nie oczyszczona z glutenu) lub syrop skrobiowy, sosy sojowe z mąką,proszek do pieczenia, słodziki, koloranty, utwardzacze,miso, proteina roślinna, buliony, musztardy, keczup, zupy w proszku, opłatek wigilijny i komunijny, wszystko co zawiera gluten, glutaminian sodu, mleko, w niektórych lekach jest mleko np. witaminy
Ważne jest żeby w diecie nie było produktów zawierające sztuczne barwniki i konserwanty, i nie była genetycznie modyfikowana, żywność była jak najmniej przetworzona!!!!

Zapraszam do naszych przepisów Moje pomysły


Jeden komentarz to “Dieta bezglutenowa i bezmleczna”

  1. medycynaintegracyjna.pl » Dieta bezmleczna i bezglutenowa – nowe opracowania napisał:


    Visit medycynaintegracyjna.pl » Dieta bezmleczna i bezglutenowa – nowe opracowania

    [...] Dieta bezglutenowa i bezmleczna [...]


Odpowiedz

You must be logged in to post a comment.